- jujukol
Voi jos tätä maata tiedolla johdettais'
Updated: Apr 7, 2021
Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen pyytää tänään TalousSanomien artikkelissa parempaa osumatarkkuutta THL:n koronamalleihin.
En voisi asiasta enemmän samaa mieltä olla! Kun THL:n keräämä ja avoimesti jakama data on maailmanlaajuisessakin vertailussa huipputasoa, ja jopa melkoisen ajantasaista, olisi järkevää että sillä toimenpiteitä myös suunnitellaan. Mikaelin peräänkuuluttamalla ennustamisella sinällään on mielestäni vähemmän arvoa, mutta tiedon käyttäminen oikeiden päätösten tekemiseen olisi nyt ensiarvoisen tärkeää.
Kerroin pari päivää sitten kirjoituksessani että tartuntaluvut antaisivat mahdollisuuden jo ennustaa (kuva 3)- mutta etenkin suunnitella toimenpiteitä - paremmin. Lisäksi kerroin - samaan aikaan kun THL viimeisen ennusteensa tuotti - että data jota THL:n tietokanta tarjosi ei ollenkaan vastannut sitä mitä julkisuuteen kerrottiin. Niin päättäjät kuin valtamediakin nukkuivat pahoin. Samaan aikaan kun julkisuudessa keskusteltiin kiireellisenä käsiteltävästä liikkumisrajoituksia koskevasta laista, tautitapausmittarit osoittivat kaakkoon, ja noin 25%:n viikkotason tartuntalukujen vähenemää kolmatta viikkoa putkeen. Viisaimmat asiantuntijat (HS 6.4.2021) kehottivat hankkimaan kansalle psyykkistä turvaa ja ministereille puhekieltä osaavia avustajia. Itse olisin toivonut datalukutaitoisia kansanedustajia. Kovin vaikeaa THL-datan ymmärtäminen ei voi olla. Kokeile vaikka itse. Kun suunta oli hyvä, kai siitä nyt olisi ollut syytä kertoa?
Viimeviikon sumussa - kolmen todella upean viikon jälkeen - perustuslakivaliokunta antoi hallituksen "kaikkea normaalia elämää rajoittavalle" lakiesitykselle pakit kutsuen sitä jopa sanalla "absurdi". Arkadianmäeltä lähdettiin pääsiäislomille eikä tehty mitään (tyyliin "pitäkää tunkkinne suomen kansa"?).
Parantamisen varaa siis on. Koska aiemmassa blogissani hyvän tartuntamääräkehityksen pohjalta uskalsin jo taudin etenemistä ennustaakin (kuva 3) haluan nyt nostaa datan pohjalta muutaman tärkeän kysymyksen esille:
Kuten kuva 1 näyttää on alle 10-vuotaiden tautitapausmäärä noussut erittäin voimakkaasti.
JOS TÄTÄ MAATA TIEDOLLA JOHDETTAIS' , olisi yleisten liikkumisrajoitusten sijaan päättäjiemme fokus nyt lasten tartunnoissa. Oikeilla toimilla pystyttäisiin todennäköisesti covid-epidemiaa leikkaamaan nykyistäkin nopeammin. 20-40 - vuotiaassa väestössä (ikäryhmänä siis henkilöt jotka tyypillisesti ovat alle 10-vuotiaiden vanhempia) hyvä kehitys on alkanut jo viikolla 10 (kuva 2). Nyt olisi syytä tehdä kaikki tarvittava että lapset eivät levitä tartuntoja ja käännä rohkaisevaa tautikehitystä. Ja niille jotka median uutisista vähentyneistä testausmääristä lukivat lisään vielä yhden kuvan. Sen kuvan viesti on että väitetyt vähentyneet testausmäärät eivät maaliskuun positiivista kehitystä selitä. (Kuva 4).
Viimepäivien testausmäärät ovat olleet vähäiset mutta poseja on kuitenkin suhteessa testeihin enemmän kuin aiemmin. Toivottavasti nyt maaliskuun hyvää kehitystä ei pääsiäishölmöilyillä pilattu. Kun yksityistapaamisten rajoittaminen olisi ilmeisesti onnistunut asetuksellakin luokkaa päivässä (viittaan @MattiMuukkonen kirjoituksiin asiasta) , ihmettelen, ettei sitä asetusta ennen pääsiäistä tehty.
JOS TÄTÄ MAATA TIEDOLLA JOHDETTAIS' tehtäisiin lyhytaikainen asetus joka rajoittaa yksityisjuhlia ja muita suuremman joukon tapaamisia. Se olisi hyöty/haitta -suhteelta huomattavasti parempi kuin mikään suurempi ja hitaampi liikkumisrajoitushärdelilaki. Vedettäisiin tartuntaluvut nopeasti alas.
JOS TÄTÄ MAATA TIEDOLLA JOHDETTAIS' purettaisiin liiketoimintaan liittyvät rajoitukset (valtaosin; silloin kun ne eivät ole lain hengen ja tavoitteen mukaisia, eivätkä suhteellisia).
JOS TÄTÄ MAATA TIEDOLLA JOHDETTAIS' varmistettaisiin rajoilla etteivät uudet variantit maahamme pääse.
(Iltalehti THL:n tietojen mukaan tänään uutisoi, että "Korona johtaa koulussa jatkotartuntaan vain harvoin – aikuiset tartuttavat toisiaan". Väite on vähintäänkin epäilyttävä. Suomen tapa tartuntojen kirjaamisessa saa tilanteen näyttämään siltä, että tartunnat on saatu kotona eikä koulussa tai päiväkodissa. Seuraus: voidaan sanoa, etteivät tartunnat leviä kouluissa eikä päiväkodeissa. kts esim. Ilkka Rauvolan analyysia aiheesta)
Kuva 1: Ikäryhmäkohtainen indeksoitu viikkotartuntamäärä, kalenteriviikoittain 2021

Kuva 2: Ikäryhmäkohtainen indeksoitu (alle 40 v ikäryhmät) viikkotartuntamäärä, kalenteriviikoittain 2021

Kuva 3. Skenaariomallini (osa siitä) "uudet tartunnat" maaliskuun kehityksen perusteella. Laadittu 4.4.2020

Kuva 4. Testimäärä tammikuun alusta maaliskuun loppuun
