top of page
Search
  • jujukol

Jos luottamus THL:n puolueettomaan asian­tuntemukseen horjuu, hallitus menettää tuulensuojansa

Ikävää jakaa tällaista, mutta kun olen koko ajan joudun näkemään tilanteen jossa luvut eivät täsmää siihen mitä kerrotaan, ennusteita twistataan aivan oudosti, ja jopa aivan tietoisesti vääriä lukuja esitetään.. niin lausun sen nyt ääneen:


kuten HS pääkirjoitus:


"Terveyden ja hyvinvoinnin laitosta on pidetty asian­tuntija­organisaationa, joka kertoo lääke­tieteelliset faktat niin kuin ne ovat. Mutta nyt on herännyt epäilyjä, että THL tulkitsee tutkimus­tuloksia poliittisen prisman läpi."


Oma kokemukseni tässä faktojentarkastuksen osalta on että THL antaa laskelmillaan ja ulostuloillaan tuen tapahtuneisiin ja tapahtuviin alueellisiin sulkuihin ja liiketoimintojen rajoituksiin (esim. ravintolasulut nyt alueilla joille ei faktoina ole mitään perustetta) sekä seuraavaksi hallituksen kaavailemille liikkumisrajoituksille.


Kun (hallintopäätöksiin hallintolain vaatimia perusteluja) faktaperusteita toimille etsii, niin huomaa ettei sellaisia ole. Jos on, ei perusteluissa ole mitään todellista tolkkua. Epäilemättä asiaansa omistautuneilla THL:n asiantuntijoilla olisi asiasta sanottavaa, mutta tiedotus on valmiuslain nojalla keskitetty valtioneuvoston kanslialle.


Kuntavaalien siirto josta aiemmassa postauksena kirjoitinkin oli äärimmäinen esimerkki.


Sunnuntaina tehdyt uudet ravintolasulut eivät järjellisesti noudattaneet yhtään mitään faktaperustetta. Mikä alue meni kiinni ja mikä sai aueta tai jatkaa vaikuttaa olevan täysin poliittinen päätös.


Seuraava eteen tuleva tilanne on rokotteiden kohdentaminen.


THL:ää on pidetty puhtaana asiantuntijaorganisaationa, joka kertoo lääketieteelliset faktat niin kuin ne ovat. Minulle (ihan tässä omassa pienessä "datat oikein"-kamppailussani) on jo kuitenkin käynyt ilmi, että THL on poliittisessa ohjauksessa. Jos ei olisi, eivät huippuasiantuntijat niin tyhmiä voisi olla, kun miltä he nyt ulospäin näyttävät. Osaisivat ne nyt ainakin kertotaulun ja muutakin, tohtorisihmiset.


Ilmoitetut luvut ja laskelmat ovat jo erkaantuneet toteutumasta niin pahoin että hiemankin asiaan perehtyvä näkee että nyt jotain on pielessä. Muuhun kun lukuihin en edes uskalla lausua. Muuta kuin sen että kuoriämpärinä kansalaisen ei ole hyvä olla.


Itse HS artikkelin voi lukea täältä.

227 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page