top of page
Search
  • jujukol

Husutus vai tehlytys? Yksi käyrä nousee.

Updated: Apr 6, 2021

Ajantasainen tilanne 6.4.2021 klo 18:00:


THL:n kantaan on tämän jutun alkuperäisen julkaisun jälkeen lisätty 33 (eli nyt yhteisluku 2498) kappaletta HUS:in alueen viikon 12 positiivista testitulosta.


HUS:in antamista luvuista / arvioista

  1. kadoksissa on edelleen 387 (420-33) HUS:in väittämää positiivista tilastotapausta viikolle 12.

  2. Viikolta 11 kadoksissa on (2950-2848) edelleen 102 positiivista.

Niiden vaikutus tautitapauskehityksessä on luokkaa "kahdessa viikossa tautitapaukset vähenivät 22%:ia - ei siis vain "vähän" tai "noin 5%:ia" kuten nyt kerrotaan.


Aiempina viikkoina viikkotason tapaustiedon päivitys THL:n dataan on tapahtunut 3-4 päivän viiveellä ja ollut luokkaa 20-30 tapausta, joten nyt 9 päivää viikon12 ja 16 päivää viikon 11 päättymisen jälkeen ero on hämmästyttävän suuri. Suosittelen myös perehtymään twitterissä @jukka235 tilillä koottuun tilastointiin aiheesta (päiväkohtaiset tartuntamäärät)


Editoitu 31.3.2021 klo 12:59. Kiitos palautteesta! Edit lopussa, koronatapausten tilastointi.


Editoitu 31.3.2021 klo 12:08 HUS:in tiedotustilaisuuden pohjalta (Suora lähetys: Hus kertoo uusimmat tiedot korona­tilanteesta – IS seuraa - Kotimaa - Ilta-Sanomat)


============= Varsinainen alkuperäinen blogi alla =========


Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi eilen tiistaina tiedotustilaisuudessa epidemiatilanteesta ja linjauksistaan liittyen voimassa oleviin rajoituksiin ja suosituksiin.


HUS:in johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi uusien tartuntojen määrät HUS-alueella. Ne poikkeavat kuitenkin, etenkin viimeisen viikon (viikko 12) osalta, merkittävästi siitä mitä THL ilmoittaa. (THL:n luvut voi tarkistaa täältä)


Taulukko 1: HUS:in ja THL:n ilmoittamat luvut, viikot 10-12, uudet tartunnat HUS-alueella


Lukuerollahan on varsin suuri merkitys. Kysymys on putosivatko tartuntamäärät kahden viikon aikana (kuten pormestari Vapaavuori ilmoitti) noin 5% - yksikköä, vaiko (kuten THL:n luvut kertoisivat) noin 20%-yksikköä.


Olen koettanut asiaa tietopyynnöin selvittää mutta vastausta ei saa. Luvut on joko tehlytetty (THL luvut väärin) tai husutettu (HUS-luvut väärin).


Ja käsittääkseni näillä indikaattoreilla päätetään nyt aika isoista asioista toimenpiteiden suhteen. Ei ainoastaan pääkaupunkialueella vain koko maassa (onhan HUS:in tapausmäärä noin 2/3 koko maasta).


Ainoa käyrä joka tässä oikeasti nousee on v-käyrä. Ai niin - ja Kymenlaakso.Päivitys 31.3.2021 klo 12:08. Tiedotustilaisuudessa 31.3.2021 HUS:in johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi näytti tartuntamäärät (kuva 1), joka poikkeavat HUS:in eilisestä ilmoituksesta, ja vastaavat THL:n lukuja. Tosin hän kommentoi että viime viikon luvut nousevat vielä "jollakin sadalla; ehkä tuonne päälle 2800:n, hivenen". En ymmärrä miksi nousisivat. Eikö tartuntatautirekisteri jota THL-kanta näyttää ole ajan tasalla?


Seuraan THL:n dataa lähipäivinä nähdäkseni nousivatko luvut kuten Mäkijärvi nyt sanoi. Vai haudattiinko "husutus" näin taitavalla tiedotuksella?


Kuva 1. Kuvakaappaus HUS:in tiedotustilaisuuden videoinnista.Koronatapausten tilastointitapa johtaa ilmeisesti siihen että kotikunnattomien osalta kirjaamisessa on puutteita tai ainakin viiveitä. Eli en keksi muuta logiikkaa 420:n tapauksen erolle kuin sen että HUS-alueen vokeissa olevilla, ilman kotikuntaa olevilla ulkomaalaisilla opiskelijoilla, turisteilla jne. olisi todettu viikolla 12 tuo 420 tartuntaa. Kuulostaa uskomattomalta määrältä. Seurataan tilannetta.
947 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page